فهرست مطالب

مجله علوم مراقبتی نظامی
سال یکم شماره 2 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات تحقیقاتی
  • زهرا فارسی*، ناهید رجایی، هنگامه حبیبی صفحه 63
    مقدمه
    فرسودگی شغلی یکی از عمدهترین پیامدهای استرس شغلی است. به نظر میرسد فرسودگی شغلی ازجمله عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زندگی کاری پرستاران باشد. درصورتیکه ارتباط این دو متغیر مشخص شود، مدیران قادر خواهند بود برای افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران و به دنبال آن افزایش کیفیت مراقبت ارائه شده و بهره وری آنان شرایط مناسبی را فراهم نمایند. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط فرسودگی شغلی باکیفیت زندگی کاری پرستاران شاغل در بیمارستان های تابعه آجا در شهر تهران می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی (توصیفی –تحلیلی) است که روی 322 پرستار شاغل در بیمارستانهای تابعه آجا در شهر تهران در سال 92-1391 به انجام رسید. واحدهای موردپژوهش به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از ویرایش فارسی پرسش نامه فرسودگی شغلی ماسلاچ و کیفیت زندگی کاری که روایی و پایایی آن در مطالعات مختلف مورد تائید قرارگرفته است استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از آمار توصیفی – تحلیلی و با نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند.
    نتایج
    نتایج حاکی از آن بود که بین تحلیل عاطفی و موفقیت فردی واحدهای موردپژوهش باکیفیت زندگی کاری آنان ارتباط معنادار معکوسی وجود داشت (P=0/006).
    بحث و نتیجه گیری
    اکثر پرستارانی که در این مطالعه شرکت نمودند ازنظر فرسودگی شغلی در وضعیت مناسبی نبودند. در ابعاد کیفیت زندگی نیز اکثریت واحدهای موردپژوهش نمرهی متوسط کسب نمودند که این امر نیاز به پیگیری های بیشتر در جهت کاهش فرسودگی شغلی و استفاده از راهکارهای مناسب در راستای افزایش کیفیت زندگی آنان را مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: پرستار، فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی کاری
  • فاطمه کلروزی، سید امیر حسین پیشگویی*، اسما طاهریان، سامان خیاط، راضیه فراز صفحه 73
    مقدمه
    رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت یکی از معیارهای عمده تعیین کننده سلامت بشری و راهی به منظور رسیدن به کیفیت زندگی بهتر است. هدف این پژوهش، تعیین وضعیت انجام رفتارهای ارتقادهنده سلامت در پرستاران بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی مقطعی بود و بر روی 400 پرستار شاغل در بخش های بیمارستان های آجا واقع در شهر تهران با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای با کمک پرسشنامه بین المللی رفتارهای ارتقادهنده سلامت انجام شد. داده ها با کمک نرم افزار 21 SPSS و روش های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    93/8 درصد واحدها سیگار مصرف نمیکردند. میانگین نمره سلامتی پرستاران با سن بالاتر از 45 سال 41 /2±2/ 113 بود که کمترین نمره سلامتی در بین گروه های سنی بود. همچنین واحدها دارای شاخص توده بدنی با میانگین 1/ 4± 48 /24 بودند. 80 درصد ایشان حداقل سالی یک بار از وضعیت سلامتی خودآگاه می شدند. بالاترین درصد بیماری گزارش شده (5/ 19 درصد) متعلق به گروه اختلالات اسکلتی عضلانی بود. کمترین نمره میانگین کسب شده در حیطه فعالیت فیزیکی بود. آزمون آنووا بین افراد مجرد و متاهل و نوبت های مختلف ازنظر سلامتی اختلاف معنادار نشان داد و نیز آزمون تی مستقل تفاوت معناداری را بین نمرات سلامتی افراد سیگاری و غیر سیگاری نشان داد. درنهایت میانگین نمره کل پرسشنامه سلامتی 55/ 18±79/ 133 به دست آمد. آزمون آنووا تفاوت معنی داری را در میانگین نمرات رفتارهای ارتقادهنده سلامت و حیطه های آن برحسب دو متغیر مدرک تحصیلی و نوع بخش نشان نداد.
    بحث و نتیجه گیری
    میانگین نمره کل رفتارهای ارتقادهنده سلامت در پرستاران پژوهش حاضر نشان دهنده قرارگیری ایشان در سطح قابل قبول می باشد. لزوم اجرای برنامه های آموزش سلامت با تاکید بر فعالیت فیزیکی در بین ایشان ضروری میباشد.
    کلیدواژگان: رفتار ارتقادهنده سلامتی، پرستاران، سلامت
  • عبدالله محمدیان هفشجانی، حمید صالحی نیا، ابوالفضل حجاری، سلمان خزایی، مهدی محمدیان * صفحه 81
    مقدمه
    بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت، حوادث ترافیکی منجر به ایجاد 3/ 30% ناخوشی ها و 7/ 28% مرگومیر در سطح جهان می شوند، هدف از این مطالعه بررسی خصوصیات سنی و جنسی مصدومین سوانح ترافیکی در استان اصفهان در سال 1388 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی-تحلیلی میباشد که با استفاده از داده های برنامه ثبت سوانح و حوادث کشوری استان اصفهان در سال 1388 انجام شد. مصدومین ناشی از سوانح ترافیکی به سه دسته تقسیم شدند که عبارت بودند از: مصدومین خودرو سوار، مصدومین موتورسیکلتسوار و عابرین پیاده. در این مطالعه از آزمون های آماری تی تست، کای اسکوئر و ANOVA جهت آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در طی مطالعه 31587 نفر در اثر سوانح ترافیکی مصدوم شدند که (4/ 77%) را مردان و (شش/22%) را زنان تشکیل دادند. نسبت جنسی (مرد به زن) برابر 43/ 3 و میانگین سنی کل مجروحین برابر با 87/ 15±21/ 29 بود. میانگین سنی در مردان برابر با 45/ 15±8/ 28 و در زنان 15/ 17±63 /30 بود که ازنظر آماری این اختلاف معنی دار بود (P<0.001). همچنین جنسیت، گروه های سنی، منطقه رخداد حادثه، محل رخداد حادثه با نوع حادثه ارتباط آماری معنی داری داشتند (P<0.001).
    بحث و نتیجه گیری
    مصدومین سوانح ترافیکی را بیشتر مردان جوان تشکیل میدادند. موتورسیکلت عامل نیمی از موارد مصدومیت بود که بیشتر در مناطق شهری و در افراد جوان رخداده بود؛ بنابراین باید با تصویب قوانین سختگیرانه و فرهنگ سازی جهت اصلاح رفتارهای رانندگی، به ویژه در موتورسیکلت سواران زمینه کاهش رخداد و در صورت رخداد کاهش صدمات جسمی را فراهم سازیم.
    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، اپیدمیولوژیک، خودرو سوار، موتورسیکلت سوار، عابرین پیاده
  • مهسا خدایاریان*، علی اکبر واعظی، صدیقه جلال پور، طیبه جلال پور، حافظ حاجی حسینی صفحه 88
    مقدمه
    آسیب طناب نخاعی به عنوان یک اختلال ناتوانکننده بوده که پیامدهای جسمی، روانشناختی و اجتماعی ایجاد می کند و میتواند روی همه شاخصهای کیفیت زندگی تاثیر بگذارد؛ لذا پژوهش حاضر باهدف تعیین کیفیت زندگی معلولان ضایعات نخاعی شهر یزد در سال 1393 انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به روش توصیفی تحلیلی روی 84 نفر از معلولان ضایعات نخاعی شهر یزد انجام شد. ابزار جمعآوری داده ها دو پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد SIP-68 که دارای 68 گویه بوده که در 6 بعد استقلال جسمی، کنترل حرکت، استقلال روحی و برقراری ارتباط، رفتار اجتماعی، ثبات عاطفی و محدوده پویایی تنظیمشده است. جهت ترجمه پرسش نامه SIP-68 از روش بان ویل (Banville) استفاده شد. اعتبارسنجی به روش اعتبار محتوا و پایایی آن با آلفای کرونباخ ارزیابی گردید (r=0.91). داده ها با نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    محدوده سنی معلولان ضایعات نخاعی 64-16 ساله (11/ 14±38/ 39) و میانگین سنی آنان در زمان آسیب 76/ 13±26 بود. 1/ 57% (48 نفر) معلولان ضایعات نخاعی علت آسیب را حوادث رانندگی، 5/ 15% (13 نفر) سقوط از بلندی و بقیه آنها حادثه در محل کار، بیماری و درمانهای پزشکی ذکر کردهاند. 6/ 22% (19 نفر) از افراد، کیفیت زندگی خود را خوب، 9/ 67% (57 نفر) متوسط و 5/ 9% (8 نفر) نیز ضعیف (99/ 10±36/ 32) برآورد کردهاند. میانگین نمره در ابعاد استقلال جسمی، رفتار اجتماعی و محدوده پویایی نسبت به سایر ابعاد وضعیت ضعیفتری داشت. بین کیفیت زندگی با علت و وضعیت اقتصادی اجتماعی ارتباط آماری معناداری مشاهده شد (P<0/05).
    بحث و نتیجه گیری
    برای ارتقاء کیفیت زندگی معلولان ضایعات نخاعی میبایستی شاخصهای رفاهی را موردتوجه قرارداد. دولت ها باید با مشارکت معلولان ضایعات نخاعی اجرای برنامه های توانبخشی مبتنی بر جامعه را برای افزایش خودکارآمدی آنان تسهیل نمایند. پیشنهاد میگردد پژوهشهای کیفی صورت بگیرد تا از طریق تبیین درک آنان از شرایط زیستی خود بتوان مداخلات ارتقاء سلامت را طراحی نمود.
    کلیدواژگان: آسیب طناب نخاعی، کیفیت زندگی، معلولان ضایعات نخاعی
  • سهیلا رنجبران، طاهره دهداری*، خسرو صادق نیت حقیقی، محمود محمودی مجد آبادی، افسانه گراوند صفحه 99
    مقدمه
    یکی از مشکلات شایع بیماران پس از جراحی بای پاس عروق کرونر، کیفیت خواب ضعیف میباشد. دامنه ای از نگرشها و سطوح مختلف آگاهی بر این مشکل بیماران موثر شناخته شده است. برای موثر واقعشدن خدمات پیشگیری، کارکنان مراقبت های بهداشتی باید از آگاهی و نگرش بیماران آگاه باشند تا آموزش بهداشت را به نحو موثر ارائه نمایند. هدف این مطالعه، تعیین وضعیت آگاهی و نگرش بیماران دارای کیفیت خواب ضعیف درباره مشکلات خواب پس از عمل جراحی بای پاس عروق کرونر در سال 1392 می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی، تعداد 100 بیمار دارای کیفیت خواب ضعیف مراجعه کننده به کلینیک باز توانی مرکز قلب تهران با روش نمونه گیری آسان انتخاب و پرسشنامه های استاندارد کیفیت خواب پیتزبورگ، نگرش (باورها و نگرشهای غلط در مورد خواب) و پرسشنامه محقق ساختهی آگاهی را تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار 18 SPSS و آزمون های Oneway-ANOVA، Independet t و Pearson correlation تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آگاهی بیماران در مورد علل و روش های غلبه بر کیفیت خواب ضعیف پس از جراحی قلبی پایین بود. تنها 9 درصد از بیماران ترس از مردن در خواب و 24 درصد ترس از عدم بهبودی را جزء علل مشکلات خواب بیان کردند و فقط 24 درصد استفاده از تکنیک آرام سازی را برای غلبه بر مشکلات خواب پس از جراحی مناسب دانستند. درزمینه نگرش نیز نتایج بیانگر بالا بودن بعد دارودرمانی بود. سایر ابعاد نگرش در سطح پایینی قرار داشت. بین آگاهی و نگرش همبستگی معنی داری وجود داشت(P=0.03، r= 0. 217). همچنین بین ابتلا به دیابت و نگرش رابطه آماری معنی داری وجود داشت (P=0/027).
    بحث و نتیجه گیری
    این پژوهش، لزوم آموزش به بیمار و توجه به آگاهی و نگرش آنان، ارائه توصیه های دقیق و برنامه ریزیشده به ایشان در زمینه کیفیت خواب ضعیف را مورد تاکید قرار میدهد.
    کلیدواژگان: آگاهی، جراحی بای پاس عروق کرونر، کیفیت خواب، نگرش
  • طاهره دهداری*، آرزو خانی پور، زهرا خزیر، لاله دهداری صفحه 109
    مقدمه
    در سالهای اخیر انجام جراحی زیبایی در بین جوانان افزایش یافته است. با توجه به اهمیت شناخت عوامل موثر بر قصد انجام جراحی زیبایی در جوانان، مطالعه حاضر با هدف تعیین پیشبینی کننده های قصد دانشجویان برای انجام جراحی زیبایی بر اساس سازه های تئوری عمل منطقی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 233 دانشجوی دختر به روش نمونه گیری طبقه ایاز بین سه خوابگاه از خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تهران انتخاب و نمونه مورد نظر به صورت متناسب با حجم هر یک از سه خوابگاه اخذ شد و دانشجویان پرسشنامه های مربوط به اطلاعات جمعیت شناختی و سازه های تئوری عمل منطقی را به صورت خود گزارشی تکمیل کردند. داده ها توسط (SPSS (V.18 و آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن دانشجویان 20/ 3 ± 45/ 22 سال بود که61/ 6 درصد نمونه ها قصد انجام یک جراحی زیبایی در آینده را داشتند. نگرش 39 درصد تغییرات قصد انجام جراحی زیبایی در آینده را پیش بینی میکرد. (R2=0.32، F =147.68، P<0.0001). بین نگرش به جراحی زیبایی و قصد رابطه معنی داری (P<0.0001) وجود داشت. ضمنا متغیرهای سن، رشته، مقطع تحصیلی، نمایه توده بدنی و هنجارهای انتزاعی با قصد انجام جراحی زیبایی رابطه آماری معنی داری نداشتند (P>0/05).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه نگرش یک پیش بینی کننده مهم قصد انجام جراحی زیبایی در آینده می باشد، طراحی و اجرای مداخلاتی در جهت کاهش نگرش های مثبت دانشجویان به انجام جراحی های زیبایی غیر ضروری ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: تئوری عمل منطقی، نگرش به جراحی زیبایی، دانشجو، قصد
  • زهرا رویانی، مسعود ریانی*، محبوبه وطن پرست، معصومه مهدوی فر، جواد گلیج صفحه 116
    مقدمه
    امروزه توانمندسازی بیماران در چشم انداز مراقبتهای بهداشتی، نقش بسزایی دارد و مبتنی بر مشارکت فرد در روند درمان است. ازآنجاکه مشارکت بیمار در انجام فعالیتهای خودمراقبتی نیازمند داشتن خودکارآمدی یا به عبارتی باور به توانایی های خود میباشد، لذا پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه خودکارآمدی و خودمراقبتی با توانمندسازی در بیماران تحت درمان باهمودیالیز در شهر گرگان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که در سال 1389 انجام شد. 106 بیمار تحت درمان با همودیالیز مرکز دیالیز پنجم آذر گرگان به روش سرشماری موردبررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل: پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه توانمندسازی (empowerment Scale (ES، پرسشنامه راهبردهای مورداستفاده برای ارتقا سلامت((Strategies Used by People to Promote Health (SUPPH) و پرسشنامه خودمراقبتی (self care) بود. داده ها در نرم افزار 16SPSS با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون) در سطح معنی داری (P< 0/05) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین سطح توانمندی بیماران 2/ 4±73/ 21 است. در تحلیل رگرسیونی، توانمندسازی با حیطه های خودمراقبتی (p< 0.048) و کاهش استرس خودکارآمدی (p<0.011) ارتباط معنی داری داشت و با حیطه های نگرش مثبت (p<0.1) و حیطه تصمیم گیری (p<0.28) ارتباط معنی داری یافت نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    بین خودکارآمدی و خودمراقبتی بیماران با توانمندسازی ارتباط وجود دارد و توجه به آموزش رفتارهای خودمراقبتی و خودکارآمدی به منظور ارتقا توانمندی بیماران ضروری به نظر میرسد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، همودیالیز، خودمراقبتی، خودکارآمدی
  • مقاله مروری
  • نسرین بابایی ساری، شهلا علیاری*، امیر حسین پیشگویی، محمد جعفری صفحه 123
    مقدمه
    با توجه به روند رو به رشد کاربرد و استفاده از منابع و مصارف صلح آمیز انرژی هسته ای و احتمال استفاده از سلاح های غیرمتعارف، ضرورت آمادگی پرستاران خصوصا در بیمارستان های نظامی در مواجهه با حوادث هسته ای غیر قابل انکار است. در این بین آمادگی پرستاران به عنوان کادر درمان در مواجهه با حوادث هسته ای، نقش مهمی در کاهش عواقب خواهد داشت. لذا این مقاله با هدف آشنا کردن همکاران پرستار با چگونگی آلودگی زدایی از مصدومین حوادث هسته ای، تدوین شده است.
    مواد و روش ها
    مقاله حاضر مقاله ای مروری است که از طریق مطالعات کتابخانه ای و جستجوی اینترنتی در سایت های SID، Google، pub med، با کلید واژه (پرستار، بحران، حوادث هسته ای) در بین مقالات از سالهای 2000 تا 2013انجام شده است.
    یافته ها
    جهت مواجهه با انبوه مصدومین حوادث هسته ای، برنامه ریزی دقیق و آموزش های لازم برای پرستاران جهت فعالیت موثر، ضروری استزیرا پرستاران اغلب اولین پاسخگویان در بحران هستند و به عنوان خط مقدم امداد و نجات محسوب میشوند. با برنامه ریزی کافی و آموزش در اداره ی مصدومان، آسیب ها و مرگ و میر کاهش می یابد. در این مقاله در موردتریاژ مصدومین، مراحل خارج کردن لباس مصدوم، آلودگی زدایی از زخم، مخاطات، پوست سالم و اقدامات درمانی و حمایتی در مصدومین حوادث هسته ای بحث شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    آمادگی پرستاران در شناخت حوادث هسته ای، سهم بزرگی در اداره بحران خواهد داشت. پرستار برای اینکه بتواند در مواجهه با حوادث هسته ای به بهترین نحو، نقش خود را ایفا نماید، باید دارای پایه علمی قوی و مهارت کافی بوده و قادر به گرفتن تصمیمات سریع و بیان آنها به سایر اعضای تیم باشد. لذا لازم است آموزشهای لازم به طرق مختلف از جمله دوره های بازآموزی بلند مدت و کوتاه مدت، کارگاه آموزشی و...جهت توانمندسازی پرستاران برای مواجهه با مصدوم حوادث هسته ای ارائه گردد.
    کلیدواژگان: پرستار، بحران، حوادث هسته ای
|
  • Farsi. Z.*, Rajai. N., Habibi. H Page 63
    Introduction
    Burnout is one of the main outcomes of job stress. It seems, burnout is one of the effective factors on quality of working life. If the relationship between these two variables become apparent, managers will be able to provide conditions for nurses to increase quality of working life and be more productive. The purpose of this study is to investigate the relationship between burnout and quality of working life in nurses of AJA hospitals in Tehran.
    Materials And Methods
    This research is cross-sectional (descriptive-analytical) study that carried out on 322 clinical nurses working in AJA hospitals in Tehran. The subjects were recruited by multi-stages random sampling method in 2012-2013. Data was collected by using the Persian version of Burnout Maslach’s Inquiry and quality of working life’s questionnaire, and then analyzed through descriptive and analytical statistics by SPSS software (version 19).
    Results
    Findings showed a statistical reverse relationship between emotional exhaustion and personal accomplishment with quality of working life’s nurses (p=0.006).Discussion and
    Conclusion
    The majority ofof nurses had medium quality of working life score which require further follow-up in order to reduce burnout and increase their quality of working life raise
    Keywords: Burnout, Nurse, Quality of working life
  • Kalroozi. F., Pishgooie. S. A*, Taheriyan. A., Khayat. S., Faraz. R Page 73
    Introduction
    health promoting behaviors are one of the main criteria for determining human health and the way to achieve a better quality of life. The aim of this study was to evaluate the status of health-promoting behaviours and related factors among nurses in selected military hospitals.
    Material And Methods
    This research was a cross-correlation study that carried out on 400 clinical nurses working in AJA hospitals in Tehran The subjects were recruited by multi-stages random sampling method. Data was collected by using international health promoting behaviours (HPLP-II) questionnaire, and then analyzed through descriptive and analytical statistics by SPSS software (version 21).
    Results
    93.8% of nurses did not smoke. Average rate of health nurses score older than 45 years was 113.2±2.41.that was the lowest score among the age groups. They had BMI 24.48±4.1. At least once a year, 80% of them were aware of their health status. But among them, the highest percentage (19.5%) of reported illnesses related to musculoskeletal disorders (low back pain and foot). the lowest mean score in physical activity is obtained (13.88±4.53). one-way ANOVA test was used to investigate the differences between the marital status and different shifts. The T test showed significant differences between smokers and non-smokers’ health scores. Mean of total health-promoting behaviours was 133.79± 18.55. ANOVA test did not show significant difference in mean health –promoting behaviours in terms of the variable domains of the degree and type of ward.Discussion &
    Conclusion
    The mean score of health-promoting behaviors among nurses in this study indicate that their exposure is at acceptable level. The need for health education programmes with an emphasis on physical activity among them is essential.
    Keywords: Health, promoting behaviors, nurses, health
  • Mohammadian Hafshejani. A., Salehiniya. H., Hajarei. A., Khazaie. S., Mohammadian. M.* Page 81
    Introduction
    According to the World Health Organization reports, road traffic accidents caused 30.3% of morbidity and 28.7% of deaths in worldwide. The purpose of this study is assessment age and sex character of traffic accidents victims in the Isfahan province during the year 2009.
    Materials And Methods
    This study is a cross-sectional study, which conducted with using data recorded in accidents nationwide program in Isfahan in 2009. Injuries caused by traffic accidents in this study are divided into three categories that include injuries by car, motorcycle and pedestrian. In this study t-test, chi-square and ANOVA were used for data analysis.
    Results
    During the study period, 31, 587 people were injured in a traffic accident, which (77.4%) was males and (22.6%) women. The sex ratio (male to female) was 3.43. Mean age of injured person in this study was 29.21±15.87, in men 28.8±15.45 and in women 30.63±17.15, this difference t was statically significant ((P<0.001).So, between type of traffic accident and gender, age, location of traffic accident Occurrence (urban and suburban), area of traffic accident was a significant relationship (P<0.001).Discussion and
    Conclusion
    Most of traffic accidents victims were the young men. More than half of the injury caused motorcycles and occurrence in young people in urban areas. So should pass strict laws and improve the culture to modify driving behaviors, particularly in motorcycle riders to reduce the incidence and injury of traffic accidents.
    Keywords: traffic accidents, epidemiological, car rider, motorcycle rider, pedestrian
  • Khodayarian. M.*, Vaezi. A., Jalapour. S., Jalalpour. T., Haji Hosseini. H Page 88
    Introduction
    Spinal cord injury is a debilitating disorder that produces unanticipated physical, psychological, social consequences and it can influence on all of the quality of life (QOL) indicators. Thus, the present study was performed by the purpose of determining quality of life of people with SCI in Yazd in 1393.
    Material And Methods
    This descriptive-analytical study was done on 84 persons with SCI in Yazd city. Data collection tools were demographic and standard questionnaire of SIP-68 that was regulated in 68 items and 6 dimensions including somatic autonomy, mobility control, psychic autonomy and communication, social behavior, emotional stability, and mobility range. Banville method was used for translation of SIP-68 into Persian.It’s content validity and reliability appraised by Cronbach’s Coefficient Alpha (r=0.91). Data were analyzed by SPSS software.
    Results
    Age range of SCI Disabled was 16-64 years (39.38±14.11) and their age mean in time of injury was 26.00±13.76. 57.1% SCI Disabled (n=48) stated car accidents as their injury cause, 15.5% of them (n=13) stated falling and other events at work environment, disease, and medical treatments as their injury cause. The results showed that 22.6% (n=19) of SCI Disabled perceived their QOL as good, 67.9% (n=57) of them as moderate, and 9.5% (n=8) of them as poor (32.36±10.99). The mean score had weaker status in the dimensions of somatic autonomy, social behavior, and mobility range rather than the other dimensions. It is observed the significant relationship between quality of life, cause, and socioeconomic status (p<0.05).Discussion and
    Conclusion
    In order to promote QOL of SCI Disabled, welfare indicators should be noticed. governments should facilitate the implementation of community-based rehabilitation programs with their participation to increase their self-efficacy. It is suggested to perform qualitative researches because exploring their perceptions about living conditions helps to design health promotion interventions.
    Keywords: Spinal cord injury (SCI), quality of life (QOL), spinal cord injured people
  • Ranjbaran. S., Dehdari. T.*, Sadeghniiat, Haghighi. Kh, Mahmoodi Majdabadi. M., Geravand. A Page 99
    Introduction
    Poor sleep quality is one of the common problems in patients after coronary artery bypass surgery. The range of attitudes and levels of knowledge is recognized as effective on this problem of patients. To provide preventive services as effective, health care workers should be aware of patients’ knowledge and attitudes to effectively provide health education. The purpose of this study was to determine the status of knowledge and attitude in patients with poor sleep quality about sleep problems after coronary bypass surgery in 2013.
    Materials And Methods
    This was a analytic-sectional study 100 patients with poor sleep quality referred to the cardiac rehabilitation clinic of Tehran Heart Center and selected through Conveinance sampling method and completed questionnaires Pittsburgh’s standardized Sleep Quality and attitude (Dysfunctional Beliefs and Attitudes about Sleep) and researcher made questionnaire of knowledge. Data were analyzed by the SPSS 18 and Oneway-ANOVA, Independent samples T test and Pearson correlation coefficient tests.
    Results
    The results indicated that knowledge of patients was low about the causes and ways to overcome poor sleep quality after cardiac surgery. Only 9% of patients stated fear of dying in sleeping and 24% fear of non recovery as causes of sleep problems and only 24% expressed the use of relaxation techniques are appropriate to overcome sleep problems after surgery. The result also showed that the attitude domain toward medication assets was high. Other domains of attitude were low. There was a significant relation between knowlege and attitude (P=0.03, r= 0. 217). Also there was a significant relation between diabet and attitude (P=0.027)Discussion &
    Conclusion
    This research emphasized patient’s education, attention to their knowledge and attitudes, and providing accurate recommendations for them in the context of poor sleep quality.
    Keywords: Knowledge, Coronary Artery Bypass Surgery, Sleep quality, Attitude
  • Dehdari. T.*, Khanipour. A., Khazir. Z., Dehdari. L Page 109
    Introduction
    In recent years, cosmetic surgery has increased among young people. Given the importance of recognizing effective factors in intention of cosmetic surgery among young people, the present study aimed to determine predictors of intention of have a cosmetic surgery among female college students based on the Theory of Reasoned Action (TRA).
    Material And Methods
    In this descriptive-analytical study, a convenience sample included 233 girl college students were selected and filled out questionnaires demographic characteristics and TRA constructs. Statistical analysis of data was performed with SPSS software and independent-samples T test, One-Way ANOVA and Pearson correlation tests.
    Results
    The mean and SD age of of participants was 22.45±3.20 years. 6.61 percent of participants Were going to do a cosmetic surgery in future. The attitude of 39 percent was predicted changing of intention to perform cosmetic surgery in the future (R2=0.32, F =147.68, P<0.0001). The results showed that there is a significant relationship between attitudes toward cosmetic surgery and intention of participants (P<0.0001). Age, discipline, education, body mass index and subjective norms were not significantly correlated with the intention of students to have a cosmetic surgery.Discussion and
    Conclusion
    Given the importance of attitude as one of the predictor of cosmetic surgery’ intention in the future, designing and conducting interventions to reduce attitude of elective cosmetic surgery perform among college students is essential.
    Keywords: Theory of Reasoned Action, Attitude toward elective cosmetic surgery, College students, Intention
  • Royani. Z., Rayyani. M.*, Vatanparast. M., Mahdavifar. M., Goleij. J Page 116
    Introduction
    Nowadays empowerment of patient has a main role in health care and it is based on individual`s partnership in treatment process. Since patients` participation in self-care activities requires self- efficacy or in other words belief in their ability, so this study was conducted to examine relation between empowerment with self-care and self-efficacy on Gorgan hemodialysis patients.
    Materials and Methods
    This study is a descriptive and analytical study was done in 2011. 106 patients treated with hemodialysis center Panj Azar by census method were studied. Instruments includes demographic information, empowerment Scale (ES), Strategies Used by People to Promote Health (SUPPH) and self-care scale. Data were analyzed by SPSS-16 software using descriptive and inferential statistics (correlation and regression) at the significant level (p≤0.05).
    Results
    The results showed that the mean level of empowerment (21.73 ± 4.2) is low and also in regression analysis, Empowerment level has a significant relation with self-care (p< 0.048) and stress reduction dimension of self-efficacy (p<0.011) and there wasn’t significant relation between positive attitude (p<0.1) and decision making (p<0.28).Discussions and
    Conclusions
    There is a relationship between self-care and self-efficacy with empowerment and it is necessary to pay attention to self-efficacy and self-care behaviors’ education in order to improve of empowering patients.
    Keywords: Empowerment, Hemodialysis, Self, efficacy, Self, care
  • Babaei Sari. N., Aliyari. Sh*, Pishguei. A. M, Jafari. M Page 123
    Introduction
    Regarding the ever increasing application and peaceful utility of nuclear energy resources and possibility of using non-conventional weapons, necessity of preparation nurses in military hospitals, especially in Exposure to nuclear accidents is undeniable. Preparation of nurses as caring staff would play an important role in reducing the event consequences. Therefore, the aim of this study is to familiarize the nurses to decontaminate nuclear accidents victims.
    Materials And Methods
    The present paper is review article which is conducted through library studies and searching websites as SID, Pub Med and Google as well as keywords including “Nurse, crisis, nuclear events” in 2000-2013.
    Finding
    To encounter the great number of the nuclear events, it is required to have a precise planning and proper educations and training for nurses. Because they are the first responsible individuals in crises and the front line of relief and rescue. Morality reduces among injured people through adequate planning and education. In this paper we are going to discuss about triage, undressing casualty’s clothing, decontaminating the polluted wounds, healthy skins as well as support and treatment of the injured individuals, in details.
    Results
    Nurses readiness in recognition of nuclear events has a crucial share in crisis management. Nurses must have a strong scientific basis and skills in order to take rapid decisions and to explain them to others. Hence, it is required to provide the nurses with necessity educations in various ways including long term and short term retraining and workshop.
    Keywords: Nurse, Crisis, Nuclear events